11+ English

Spelling

30 free practice questions with explanations

PassNova has 30 free 11+ English practice questions on Spelling, each with a clear explanation. Practise them in the browser with instant feedback — 100% free, no sign-up, on any device. Updated for 2026.

Sample questions

Spelling: example questions & answers

30 worked examples with answers and explanations below. Practise them in the browser with instant feedback on every answer.

  1. Which word is spelled correctly?

    • Aneccessary
    • Bnecessary
    • Cnecesary
    • Dneccesary

    Answer: The correct spelling is 'necessary'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  2. Which word is spelled correctly?

    • Aseparate
    • Bseperate
    • Cseperete
    • Dseparete

    Answer: The correct spelling is 'separate'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  3. Which word is spelled correctly?

    • Adefinately
    • Bdefinatly
    • Cdefinetly
    • Ddefinitely

    Answer: The correct spelling is 'definitely'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  4. Which word is spelled correctly?

    • Aoccurence
    • Boccurrence
    • Cocurrence
    • Doccurrance

    Answer: The correct spelling is 'occurrence'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  5. Which word is spelled correctly?

    • Aaccomodate
    • Baccommodate
    • Cacommadate
    • Daccommadate

    Answer: The correct spelling is 'accommodate'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  6. Which word is spelled correctly?

    • Aembarrass
    • Bembarass
    • Cembarras
    • Demmbarrass

    Answer: The correct spelling is 'embarrass'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  7. Which word is spelled correctly?

    • Arythm
    • Brhythem
    • Crhytm
    • Drhythm

    Answer: The correct spelling is 'rhythm'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  8. Which word is spelled correctly?

    • Abeleive
    • Bbelive
    • Cbelieve
    • Dbeleve

    Answer: The correct spelling is 'believe'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  9. Which word is spelled correctly?

    • Arecieve
    • Breceive
    • Creceve
    • Dreciev

    Answer: The correct spelling is 'receive'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  10. Which word is spelled correctly?

    • Abegining
    • Bbeginnning
    • Cbegginning
    • Dbeginning

    Answer: The correct spelling is 'beginning'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  11. Which word is spelled correctly?

    • Adisappear
    • Bdissapear
    • Cdisapear
    • Ddissappear

    Answer: The correct spelling is 'disappear'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  12. Which word is spelled correctly?

    • Aimmediately
    • Bimmediatly
    • Cimediately
    • Dimmediatley

    Answer: The correct spelling is 'immediately'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  13. Which word is spelled correctly?

    • Abusiness
    • Bbuisness
    • Cbussiness
    • Dbusines

    Answer: The correct spelling is 'business'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  14. Which word is spelled correctly?

    • AFebuary
    • BFebrurary
    • CFeberuary
    • DFebruary

    Answer: The correct spelling is 'February'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  15. Which word is spelled correctly?

    • Agovernment
    • Bgoverment
    • Cgovernement
    • Dgovenment

    Answer: The correct spelling is 'government'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  16. Which word is spelled correctly?

    • Arestaraunt
    • Brestaurant
    • Cresturant
    • Drestarant

    Answer: The correct spelling is 'restaurant'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  17. Which word is spelled correctly?

    • Asuprise
    • Bsurprise
    • Csurprice
    • Dsupprise

    Answer: The correct spelling is 'surprise'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  18. Which word is spelled correctly?

    • Awierd
    • Bweird
    • Cweerd
    • Dweired

    Answer: The correct spelling is 'weird'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  19. Which word is spelled correctly?

    • Aheigth
    • Bhieght
    • Cheighth
    • Dheight

    Answer: The correct spelling is 'height'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  20. Which word is spelled correctly?

    • Aneighbour
    • Bnieghbour
    • Cneigbour
    • Dneighbuor

    Answer: The correct spelling is 'neighbour'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  21. Which word is spelled correctly?

    • Acalandar
    • Bcalendar
    • Ccallendar
    • Dcalenndar

    Answer: The correct spelling is 'calendar'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  22. Which word is spelled correctly?

    • Aexistence
    • Bexistance
    • Cexistense
    • Dexistanse

    Answer: The correct spelling is 'existence'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  23. Which word is spelled correctly?

    • Aforiegn
    • Bforegin
    • Cforeign
    • Dforign

    Answer: The correct spelling is 'foreign'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  24. Which word is spelled correctly?

    • Aindependant
    • Bindepedent
    • Cindependent
    • Dindependennt

    Answer: The correct spelling is 'independent'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  25. Which word is spelled correctly?

    • Alibary
    • Blibrary
    • Clibrery
    • Dliberry

    Answer: The correct spelling is 'library'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  26. Which word is spelled correctly?

    • Aoccasion
    • Bocassion
    • Coccassion
    • Docasion

    Answer: The correct spelling is 'occasion'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  27. Which word is spelled correctly?

    • Apriviledge
    • Bprivilage
    • Cprivelege
    • Dprivilege

    Answer: The correct spelling is 'privilege'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  28. Which word is spelled correctly?

    • Arecomend
    • Breccommend
    • Crecommend
    • Dreccomend

    Answer: The correct spelling is 'recommend'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  29. Which word is spelled correctly?

    • Atwelth
    • Btwelvth
    • Ctwelfth
    • Dtwelfeth

    Answer: The correct spelling is 'twelfth'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

  30. Which word is spelled correctly?

    • Avaccum
    • Bvacuum
    • Cvacume
    • Dvaccuum

    Answer: The correct spelling is 'vacuum'. The others are the misspellings people most often produce for this word.

Start practising Spelling →