Phonics Screening Check

Trigraphs

15 free practice questions with explanations

PassNova has 15 free Phonics Screening Check practice questions on Trigraphs, each with a clear explanation. Practise them in the browser with instant feedback — 100% free, no sign-up, on any device. Updated for 2026.

Sample questions

Trigraphs: example questions & answers

15 worked examples with answers and explanations below. Practise them in the browser with instant feedback on every answer.

  1. Which word has the 'igh' sound (trigraph)?

    • Alunch
    • Blight
    • Clifts
    • Dlends

    Answer: Light has the 'igh' trigraph which makes the long 'i' sound. Lifts, lends, and lunch have short vowel sounds.

  2. Which word has the 'igh' sound?

    • Anight
    • Bnests
    • Cnecks
    • Dnutty

    Answer: Night has the 'igh' trigraph which makes the long 'i' sound. Nests, necks, and nutty have short vowel sounds.

  3. Which word has the 'ear' sound like in 'fear'?

    • Ahand
    • Bhill
    • Chear
    • Dhunt

    Answer: Hear has the 'ear' trigraph sound. Hand, hill, and hunt have short vowel sounds.

  4. Which word has the 'ear' sound?

    • Anest
    • Bnods
    • Cnear
    • Dnuts

    Answer: Near has the 'ear' trigraph sound. Nest, nods, and nuts have short vowel sounds.

  5. Which word has the 'air' sound like in 'chair'?

    • Ahint
    • Bhops
    • Chats
    • Dhair

    Answer: Hair has the 'air' trigraph sound. Hats, hint, and hops have short vowel sounds.

  6. Which word has the 'air' sound?

    • Afist
    • Bfair
    • Cfast
    • Dfelt

    Answer: Fair has the 'air' trigraph sound. Fist, fast, and felt have short vowel sounds.

  7. Which word has the 'ure' sound like in 'cure'?

    • Apink
    • Bpure
    • Cpest
    • Dputs

    Answer: Pure has the 'ure' trigraph sound. Puts, pest, and pink have different sounds.

  8. Which word has the 'igh' sound?

    • Aramps
    • Brobin
    • Crocks
    • Dright

    Answer: Right has the 'igh' trigraph which makes the long 'i' sound. Ramps, robin, and rocks have different sounds.

  9. Which word has the 'igh' sound?

    • Asight
    • Bspots
    • Csteps
    • Dsunny

    Answer: Sight has the 'igh' trigraph which makes the long 'i' sound. Spots, steps and sunny have short vowel sounds.

  10. Which word has the 'ear' sound?

    • Adear
    • Bdent
    • Cdish
    • Ddust

    Answer: Dear has the 'ear' trigraph sound. Dent, dish, and dust have short vowel sounds.

  11. Which word has the 'air' sound?

    • Apond
    • Bpest
    • Cpats
    • Dpair

    Answer: Pair has the 'air' trigraph sound. Pest, pond, and pats have short vowel sounds.

  12. Which word has the 'igh' sound?

    • Ahops
    • Bhigh
    • Chats
    • Dhint

    Answer: High has the 'igh' trigraph which makes the long 'i' sound. Hops, hint, and hats have short vowel sounds.

  13. Which word has the 'ear' sound?

    • Ayear
    • Byelp
    • Cyell
    • Dyank

    Answer: Year has the 'ear' trigraph sound. Yelp, yank and yell have a short vowel sound.

  14. Which word has the 'air' sound?

    • Acamp
    • Bcats
    • Ccans
    • Dcare

    Answer: Care has the 'air' sound, spelled here with 'are'. Camp, cats, and cans have short 'a' sounds.

  15. Which word has the sounds /t/ /igh/ /t/ using the 'igh' trigraph?

    • Atents
    • Btight
    • Ctrips
    • Dtrust

    Answer: Tight is made of the sounds /t/ /igh/ /t/, where the 'igh' trigraph makes the long 'i' sound. Tents, trips, and trust have short vowel sounds.

Start practising Trigraphs →